Nieuws

Dragon's Den 2017

17 december 2017

Vrijdag 15 december waren alle studenten van The Company en externen uitgenodigd voor het hoogtepunt van het academiejaar: de Dragons’ Den. Tijdens dit evenement kregen zes groepen uit het tweede jaar de kans om hun zelf bedacht idee te verkopen aan een professionele jury bestaande uit: Sven De Vocht & Nathalie De Schepper van Voka, Bernard Janssen van ING en Oliver Op de Beeck & William Matthynssens van Kreatix. Ze kregen drie minuten de tijd om het idee voor te stellen, hun financiële analyse te bespreken en eventueel de resultaten van hun marktonderzoek toe te lichten. Dit jaar vond de Dragons’ Den plaats in het hoofdkantoor van ING Antwerpen.

Na een korte inleiding van ING en een verwelkoming door de CEO van The Company was het tijd voor de tweedejaars om de jury te overtuigen van hun idee.

Het team dat de spits mocht afbijten was Solere. Zij willen een online leerplatform ontwikkelen voor leerlingen van het lageronderwijs bestaande uit een virtuele wereld waarin elk kind een eigen personage bezit. Bij het maken van huiswerk en andere leerrijke opdrachten worden de kinderen beloond met coins waarmee ze gadgets kunnen kopen en hun personage mee kunnen upgraden. Op deze manier zullen de kinderen hun huiswerk niet langer als een last beschouwen en veel gemotiveerder zijn om huiswerk te maken.

Het groepje van Goffee wil koffiemachines ter grootte van een thermosfles ontwikkelen, werkend op batterijen. Het zou hét favoriete accessoire worden van vele zakenmensen die op elk moment van de dag graag een goed kopje koffie lusten. In de wagen, op de trein of op het werk zelf koffie zetten was nog nooit zo gemakkelijk.

Twist&Mix It is een team van 3 gemotiveerde studenten die een herbruikbare fles willen produceren. Deze fles zal smaakstoffen bevatten in een compartiment onder de fles. Op basis van uw eigen voorkeur kan u, door deze smaakstoffen te mengen met water, uw eigen frisdrank maken. De groep wil zich in de beginfase vooral richten op studenten, die op deze manier goedkoop en gemakkelijk hun dorst kunnen lessen met hun favoriete drankjes.

Vervolgens was het de beurt aan de studenten achter het idee van BikeBox. Dit zal een opvouwbare winkelmandje uit kunststof worden dat op de bagagedrager van uw fiets gemonteerd kan worden. De box kan gebruikt worden om inkopen te doen en deze vervolgens veilig en eenvoudig naar huis te vervoeren. Deze oplossing zal er eveneens voor zorgen dat het gebruik van plastic winkelzakken gereduceerd wordt.

EZ split wordt een applicatie, ontwikkeld door 4 ICT studenten, die het mogelijk maakt om rekeningen te delen. Deze applicatie bevat menu's en prijzenlijsten van restaurants en bars waardoor het gebruik enorm wordt vergemakkelijkt.

Afsluiten deden we met Chip-it. Deze groep wilt een sleutelhanger produceren die traceerbaar is met een gsm of laptop. Zo zal u in de toekomst niet meer urenlang moeten zoeken achter uw sleutelbos.

Nadat de groepen het beste van zichzelf hadden gegeven, was het tijd voor de jury om een winaar te kiezen. Zij trokken zich even terug in de vergaderruimte om te beraadslagen. Ondertussen kregen de derdejaars elk één minuut de tijd om hun SBP te promoten voor het publiek. Daarnaast werden ook de stemmen van het publiek opgehaald en geteld om de winnaar van de publieksprijs te bepalen. Na de korte maar krachtige tussenkomst van de derdejaars legde een vertegenwoordigster van Voka uit wat zij doen voor startende ondernemers en op welke manier zij ondersteuning bieden voor studenten die een goed idee willen uitwerken dat leidt tot een succesvol bedrijf.

Vervolgens was het tijd voor de prijsuitreiking. De publieksprijs werd als eerste uitgereikt en kwam toe aan het team van Twist&MixIt. Hun prijs: een uur gratis consultatie bij de heren van Kreatix. De jury was enorm onder de indruk van de vele ideeën. Toch kon er maar één groep winnen. Het idee dat volgens de jury het meeste kans had op succes was Twist&Mix It. Zij zijn de absolute winnaars van de Dragons’ Den 2017. Proficiat! Ze kregen bovenop hun eerste prijs ook nog €250 opleidingsgeld geschonken door Voka, een financiële training geschonken door ING en natuurlijk niet te vergeten de enige echte wisselbeker van The Company. De andere groepen gingen ook niet met lege handen naar huis, zij kregen een goodiebag van ING.

> Foto's Dragons' Den 2017